Sami Sytelä
Vantaa

Hei! Olen Sami Sytelä, yrittäjä ja työllisyysasiantuntija, Vantaalta. Koulutukseltani olen liiketalouden tradenomi (AMK).

Lähdin ehdolle aluevaaleihin, sillä tarvitsemme valtuustoihin sosiaali- ja terveysalan osaamisen lisäksi myös vahvaa liiketoimintaosaamista ja talouden hallintaa. Valtuutettujen yksi keskeisimmistä tehtävistä on päättää, kuinka hyvinvointialueen rahoitus käytetään ja kohdennetaan. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kohdalla puhutaan sadoista miljoonista euroista. Yrittäjänä olen tottunut laatimaan mm. liiketoimintasuunnitelmia sekä budjetteja. Talouden tunnusluvut ovat hallussa.  

Sosiaali- ja terveysalan krooninen työvoimapula asettaa hyvinvointialueille isoja haasteita. Olen toiminut erilaisissa työllisyyteen ja rekrytointiin liittyvissä työtehtävissä yli kymmenen vuoden ajan ja voin sanoa, että ongelmat ovat ratkaistavissa varsin yksinkertaisilla toimilla. Ensinnäkin konkreettista hoitotyötä tekevien palkkoja tulee nostaa. Palkat eivät vastaa tällä hetkellä työn vaativuutta. Menetämme asiantuntijoita kokonaan toisille aloille. Myös ulkomaille muuttaa vuosittain paljon hoitohenkilökuntaa parempien etujen ja työolosuhteiden perässä. Toiseksi kiinnittäisinkin huomiota johtamiseen, työhyvinvointiin ja positiivisen työntekijäkokemuksen rakentamiseen. Nämä ovat tärkeitä seikkoja, mikäli haluamme pitää kiinni alan osaajista.

Lyhyellä tähtäimellä edellä mainitut toimet tulevat varmasti lisäämään kustannuksia, mutta pidemmällä tähtäimellä investointi maksaa itsensä takaisin. Erityisesti tästä hyötyvät hyvinvointialueen asukkaat, sillä riittävä hoitohenkilökunta takaa nopean hoitoon pääsyn sekä laadukkaammat palvelut. Hoitohenkilökunnan palkkauskustannusten nousua voidaan myös kompensoida hakemalla säästöjä mm. hallinnollisista kustannuksista.

Henkilökohtaisia vaaliteemojani ovat edellä mainittujen lisäksi mm. nuorten mielenterveyspalveluiden parantaminen ja nuorisoväkivallan kitkeminen. Koskelan tapaus ei saa enää koskaan toistua missään. Yhteistyötä lastensuojelun, koulutoimen ja poliisin välillä on tehostettava. Myös nuorten mielenterveysongelmien diagnosointia ja hoitoon pääsyä tulee parantaa. Pehmeiden keinojen rinnalle tarvitaan myös kovempia otteita, mikäli ongelmakäyttäytymistä ei saada kuriin.

Mikäli kiinnostuit kuulemaan lisää ajatuksistani, niin otathan seurantaan ehdokassivustoni, www.samisytela.fi. Sivustolta löytyy linkit myös muihin viestintäkanaviini, kuten Facebookiin ja Twitteriin.

Yhdessä paremman hyvinvoinnin puolesta! – Sami Sytelä